Gréckokatolíci z ČR a SR absolvovali metropolitnú púť na Velehrad

15.06.2013 Celý región

Bratislava 14. júna (TASR) - Jedným z viacerých podujatí, ktorými si Gréckokatolícka cirkev na Slovensku pripomenula jubileum príchodu solúnskej misie, bola v uplynulých dňoch metropolitná púť na moravský Velehrad.

Cieľom púte bolo lepšie si uvedomiť dedičstvo našich otcov a aktualizovať ho v dnešnej situácii, uviedol hovorca Bratislavskej gréckokatolíckej eparchie Stanislav Gábor. Organizačne púť zastrešil Spolok sv. Cyrila a Metoda a pozval na ňu veriacich celej metropolie so svojimi hierarchami a tiež veriacich z Českého apoštolského exarchátu.

Po spoločnom Akatiste k sv. Cyrilovi a Metodovi sa v miestnej Bazilike na Velehrade rozozvučal liturgický spev v cirkevnoslovanskom jazyku. Archijerejskú sv. liturgiu viedol košický eparcha Milan Chautur s pražským exarchom Ladislavom Hučkom a pomocným prešovským biskupom Milanom Lachom, ktorý predniesol aj homíliu. Vyzdvihol v nej okrem iného, že "celá gréckokatolícka cirkev vďačí solúnskym bratom za ich evanjelizačnú misiu v zrozumiteľnom jazyku a v poslušnosti Apoštolskému stolcu".

Svätú liturgiu spevom sprevádzal cirkevný zbor Kyrilomethodeon z Bratislavy.

Na konci liturgie pomocný prešovský biskup Milan Lach odovzdal relikvie troch blahoslavených gréckokatolíkov - biskupov Petra Pavla Gojdiča a Vasiľa Hopku a kňaza Metoda Dominika Trčku do rúk jezuitu Pavla Ambrosa ako dar pre velehradskú baziliku.

O relikvie požiadal prešovského arcibiskupa a metropolitu Jána Babjaka olomoucký arcibiskup Mons. Jan Graubner, informoval Gábor.
 

Vyberte región